Hírek

Cégünk, a Steel-Vent Eger Kft. 2018. évben nyújtotta be pályázatát a

Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés című felhívásra.

A Felhívás kódszáma: GINOP-2.1.7-15-2016-02103

A pályázati célja: jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó, új, piacképes termékek, szolgáltatások, eljárások prototípusainak kifejlesztése, valamint forgalomba hozatala. 

 A fejlesztési elképzelés összköltsége 118.382.177,- Ft, melyből 71.029.306,- Ft vissza nem térítendő támogatás. A támogatás az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával történik.

 

A Steel-Vent Eger Kft 1995 évben alakult épület, híd, alagút és közműépítési tevékenységre. A Cég tevékenysége, energia iparral kapcsolatos, nyomvonalas létesítmények szerelés-építése, karbantartása, technológiai csőszerelés, katódvédelmi tervezés, üzemeltetés és karbantartás, acél szerkezetek gyártása, éghető folyadékok tárolására szolgáló tartályok és nyomástartó edények gyártása.

Katódvédelmi tevékenységünk révén pályázhattunk az adott projektre,  melynek célja „Komplex in situ bioremediációs eljárás klórozott alifás vegyületek kármentesítésére” elnevezésű, GINOP-2.1.7-15-2016-02103 azonosító jelű pályázatban definiált feladatok megvalósítása, prototípus készítés, egyes környezetszennyezések helyszínen történő csökkentése, felszámolása érdekében.

 A szennyezést okozó klórozott alifás vegyületek közös jellemzője, hogy stabilak, nehezen bomlanak, perzisztensek (tartósan megmaradnak), anoxikus (levegőtől elzárt) felszín alatti környezetben könnyen akkumulálódnak, nehezen hozzáférhetőek. A víz alatti rétegből folyamatosan szennyezőanyagot bocsáthatnak ki – ami a talajvíz áramlásával az ivóvíz készletet veszélyeztetheti.

A prototípus feladata a biológiai aktivitás nyomonkövetésére alkalmazott online talajgáz szenzorrendszer, továbbá a CO2/CH4 és etilén érzékelők vezérlésére szolgáló jelkinyerő és adattovábbító elektronika fejlesztése és ezek tesztterületre történő adaptációja. A vezérlőegységeket, a mérő és  adattovábbító elektronikát, az adagoló berendezéseket egy konténeres, mobilizálható beavatkozási egységben kell felszerelni.

A kísérleti fejlesztési tevékenység során feladat az in situ elektrolízissel hidrogént előállító, katódvédelmi alapokra épülő, szabadon változtatható feszültség és áramerősség kimenettel bíró egyenáramú berendezés összeállítása, mely egy elektronikai elemből, valamint a tesztterület paraméterei alapján megtervezésre kerülő -számú és méretű- anód és katód elektródokból áll. A szükséges kiegészítők helyszíni telepítését, a tápoldat továbbító csövek fektetését és a kármentesítési folyamat kontroljához szükséges megfigyelő kutak lefúrását egy, már szennyezett területen kell megvalósítani.

A komplex prototípus működését egy valós szennyeződéssel érintett tesztterületen kell vizsgálni. A tesztelés során az elektrolízist különböző feszültség és áramerősség értékeken üzemeltetve mérni kell a katódok környezetében a hidrogénkoncentrációt, a kémiai analitikai vizsgálatokkal nyomon követni a talajvíz vízkémiai paramétereit, a szennyezőanyag koncentrációkat és a molekuláris biológiai módszerekkel nyomonkövetni a bejuttatott mikrobák arányának alakulását.

A saját fejlesztésű talajgáz szenzorok mérési adatait adatbázisban rögzítik és a kémiai analitikai vizsgálati eredményekkel együtt értékelik. A mérések, értékelések alapján meghatározható az elektrolizáló egység hatástávolsága, a szennyezés lebomlása alapján az elektródok elrendezése, optimális száma és helyzete. A szenzorrendszer jelek és a kémiai analitika összevetésével meghatározható a szenzorok ideális száma és azok elhelyezkedése.

A mérési eredményekből meg kell tudni határozni az adott földtani közegnél az egyes szennyezőanyagok eredményes lebontásához szükséges kiegészítő adalékanyagok mennyiségét.

A teszttapasztalatok alapján a kifejlesztendő prototípus műszaki paramétereit, annak üzemeltetését, a konténer tervezett elrendezését, a kármentesítés optimális folyamatát, illetve a hatékonyság ellenőrzését mérő szondák visszacsatolását véglegesíteni kell.

 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Kedvezményezett neve:                    STEEL-VENT EGER Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

A projekt címe:                                  Komplex in situ bioremediációs eljárás klórozott alifás vegyületek kármentesítésére

A szerződött támogatás összege:      71.029.306,- Ft

A támogatás mértéke (%):                 60 %

A projekt tervezett befejezési dátuma:        2020.08.30.

A projekt azonosító száma:               GINOP-2.1.7-15-2016-02103

 

Impresszum

      Módosítás alatt    

Oldalainkon HTTP-sütiket (cookie-kat) használunk a jobb működés érdekében. További információkért kattintson ide